Bilimi yükseltmek
Gözlemler, ölçümler, varsayımlar, hesaplamalar, disiplinler arası çalışmalar sonucu geliştirilen teorilerle varılan bilimsel sonuçlar. Buraya kadar bilimsel bir sürecin işlemesidir. Sonrasında yönetimlerin bu bilimsel çıktılardan hareketle bilim insanlarına ve uzmanlara danışarak toplum yararına yasa, yönetmelik, yönergelerle ilgili alanı düzenlemesi, gereken yapılanmaları ve karar süreçlerini oluşturması, planla-uygula-kontrol et-iyileştir döngüsünü ödünsüz işletmesi beklenir. Bu işleyişe göre yaşadığımız 10 ilimizi kapsayan büyük deprem felaketinin sonuçlarına bakıldığında Bilim: 1 – Yönetim: 0.
“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir fendir …” ilkesi ile kuruluşunu gerçekleştiren 100 yaşındaki Cumhuriyetimiz, özellikle son 25 yılda gücü ele geçiren cehaletin “… akıl ve bilimin rehberliğini …” reddedip, oluşturduğu kuralsızlığa dayalı yönetimsizliğinin toplumumuza ödettiği ağır bir bedelidir bu.
Felaketler sonrası yalnızca bilimin öneminden söz etmenin ve cahil, kötü niyetli yönetimleri suçlamanın yararı yok (hesap sorulmasın anlamında değil!). Bilimsel bilginin gerektirdiği davranış biçimini, yaşamın olağan akışı içine nasıl koyabileceğimizi düşünmemiz ve eğitimden yönetime kadar yenilikçi yapılanmaları kurgulamamız ve inşa etmemiz gerekiyor.
Şimdi “bilim ve aklı manevi miras” olarak kabul edenlerin, bilimsel düşünceyi en yüksek noktaya yerleştirmek üzere çaba göstermeleri gereken zamandır. Bilim dünyamızın özgürlük ve özerklik temelinde yeniden inşa edilmesi yapılacak öncelikli işlerdendir.
Önümüzdeki geleceği ülkemiz, insanlık ve dünyamız adına barış, huzur ve mutluluğa taşıyacak bütün bilimsel ürünlerinizi ve görüşlerinizi bu Platform’da sergilemekten onur duyacağız.
Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Politikaları Platformu
Dostluk ve sevgiyle …